1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

       Sursele de lumina au la baza fenomene / reactii chimice care emit o radiatie electromagnetica (Lumina) in spectrul vizibil al ochiului uman.  Soare 765 188

       Sursele de lumina au la baza fenomene / reactii chimice care emit o radiatie electromagnetica (Lumina) in spectrul vizibil al ochiului uman. Aceste fenomene sau reactii chimice pot avea loc in mediul inconjurator (apropiat sau indepartat) sau in incinte realizate de catre tehnologia umana.

   In continuare vom prezenta succint cateva surse de lumina cu ajutorul carora putem ilumina spatiile intunecate.

       Una din cele mai vechi surse de lumina este Soarele, reprezentand o reactive chimica deardere a hidrogenului ce emite radiatie electromagnetica si in spectrul vizibil(lumina alba), iar prin intermediul unor sisteme de reflexie putem sa avem lumina in spati intunecoase (inchise) fara nici un consum de energie.

Ilumnatural

 

       Lumanarea sau Lampa cu petrol sunt elemente inventate de om pentru producerea Lumini si care emit radiatia electromagnetica vizibila de la reactie chimica dintre un material imflamabil care arde oxigenul din atmosfera.

lumanare Lampacupetrol

 

       Becul cu incandescenta (inventat de Edison) - primul generator de lumina electrica functioneaza pe principiul incalzirii unui element conductor (Wolfram = Tungsten) pana aproape de punctul de topire, moment in care electroni emisi din reactia electrotermica sunt in spectrul vizibil. Elementul incalzit este introdus intr-un balon de sticla vidat sau cu gaz inert pentru a impiedica arderea acestuia.

edison

 

       Tubul fluorescent a fost inventat in 1909 si este compus dintr-un tub de sticla, generator de electroni (un filament excitat) aflat la capetele tubului, un gaz care amplifica agitatia electronilor emisi si o substanta denumita luminofor depusa in interiorul tubului de sticla. Bombardarea cu electroni a stratului de luminofor produce fenomenul de fluorescenta adica proprietatea unor substante de a emite lumina vizibila atata vreme cat sunt bombardate. In functie de substanta folosita pentru luminofor se pot emite diferite culori ale luminii.

Tub FL

 

       Lampa Compact Fluorescenta (CFL) sau Becul Economic are acelasi principiu de functionare ca si tubul fluorescent cu diferenta ca inglobeaza si partea electronica de alimentare cu energie electrica a generatorului de electroni.

cfl

 

       Lampile cu descarcari in gaze la inalta sau joasa presiune – emit radiatia electromagnetica in spectrul vizibil provenita de la un arc electric, descarcare realizata intr-un gaz (ce poate fi la presiune joasa sau ridicata) ce amplifica numarul de electroni emisi. Aceste lampi cu descarcare in gaze au o eficienta ridicata de a transforma electricitatea in lumina.

 
mh2 mh

 

       Halogenuri incandescente au principiul de functionare identic cu cel al lampilor cu incandescenta, cu urmatoarele diferente: balonul este din cuart si de dimendiuni micii, iar pe langa gazul inert mai este introdus si halogen (Iod sau Brom). De obicei se adauga Iod pentru ca vaporii de wolfram sa se combine cu el, rezultand iodura de wolfram care, in contact cu filamentul fierbinte se descompune, lasand metalul pe filament si eliberand iodul inapoi in interiorul becului. Procesul se reia si are ca efect prelungirea timpului de functionare a filamentului si implicit deci a sursei de lumina.

lv hal 2 lv hal

 

       Lampile auto folosesc principi de functionare expuse mai sus dar avand in plus diferite sisteme de reflexie pentru concentrarea lumini vizibile respectiv a luminii infrarosii pentru a prelungi timpul de functionare.

Auto light

 

       LED-uri (Light Emitting Diode = Dioda Emitatoare de Lumina) Se pare ca aceasta noua sursa de iluminat isi are originea intre componentele electronice de baza si anume dioda. Conform teoriilor o dioda are rolul de a permite trecerea curentului electric intr-un singur sens. O dioda este realizata din doua materiale semiconductoare (nexcitate sunt materiale izolatoare, iar cand sunt excitate devin conductoare de energie electrica) unul dopat cu goluri (semiconductor de tip P) iar celalalt dopat cu electroni (semiconductor de tip N). Cele doua materiale semiconductoare sunt conectate, iar suprafata de contact dintre cele doua materiale poarta denumirea de jonctiune. Practic in aceasta zona are loc combinarea electronilor si golurilor ceea ce are ca efect emisia unei radiati electromagnetice. In functie de materialele semiconductoare folosite aceasta radiatie electromagnetica poate avea diverse lungimi de unda (diverse culori ale lumini).

ledcol High Power LED

 

   Cercetarile din ultimi ani au scos in evidenta si materiale organice cu proprietati semiconductoare ceea ce a condus la aparitia OLED-urilor, care prezinta un potential foarte mare atat pentru iluminat cat si pentru redarea unor imagini, aceste noi sisteme avand si caracteristica de flexibilitate.

OLED