1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Lumina

 

Ce este LUMINA?

       Lumina este fenomenul care ajuta omul sa poata observa obiectele si culorile din mediul inconjurator, cu alte cuvinte Lumina, prin intermediul ochiului, este responsabila pentru simtul vazului. In termeni tehnici Lumina reprezinta o unda electromagnetica perceputa de catre ochiul uman. Unda electromagnetica are o multitudine de marimi care o definesc dar pentru domeniul tratat de noi amintesc doar intesitatea, modul de propagare, frecventa si lungimea de unda.

       Din cele mai vechi timpuri fenomenele electromagnetice au fascinat mintea umana, iar omul a cautat modalitati de a cunoaste si folosii aceste fenomene pentru asi imbunatati modul de viata. Dupa secole de incercari si experimentari astazi ne bucuram din plin de aceste fenomene care ne fac viata mult mai placuta. Desi sunt multi cei care merita sa fie amintiti ca au contribuit la decoperirea si folosirea undei electromagnetice in folosul omului, noi dorim sa il amintim doar pe Thomas Alva Edison cel care a inventat becul cu filament. Edison a fost primul care a folosit o unda electromagnetica (in curent continuu sau unda electromagnetica de frecvente joase) pentru a produce o alta unda electromagnetica de frecventa foarte mare care este perceputa de ochiul uman ca si lumina. O unda electromagnetica propagata de la o sursa printr-um mediu oarecare catre un observator mai poarta denumirea de radiatie electromagnetica. Una din marimile de baza ce caracterizeaza o radiatie electromagnetica este lungimea de unda definita ca raportul dintre viteza de propagare printr-un mediu dat si frecventa de oscilatie pe unitatea de timp. O exemplificare a dimensiuni lungimii de unda in raport cu frecventa si dimensiunile cunoscute in stiinta este redata in figura de mai jos.

luminaspectruelm1

 

       Conform figurii de mai sus se poate observa ca doar o mica parte a radiatiei electromagnetice este sesizata de catre ochiul uman si care are lungimea de unda cuprinsa intre 380 si 740 nm (nanometri), cu o gama de frecventa intre 405000 si 790000 GHz.

ROGVAIV       Inca de la inceputul vieti pe pamant ne bucuram de astrul solar care ne ofera lumina alba si caldura. Aceasta radiatie electromagnetica provenita de la soare (lumina alba) prin fenomenul de dispersie poate fi descompusa prin refractie in fascicule de lumina de culori diferite si anume rosu, oranj, galben, verde, albastru si indigo (ROGVAIV) denumite si spectrul lumini albe.

 

 

 

Lumina inseamna Viata